Reizen (navigatie)
Wie gaat reizen heeft te maken met navigeren. Het woord 'navigatie' is afgeleid uit de Latijnse woorden navis en agere, dat in deze context schip en bewegen (sturen) betekent. Navigatie is de kunst van het plannen en het volgen van een route om daarmee van de huidige plaats op een bestemming te komen. Belangrijk is te weten:
1. Waar bevind ik me
2. Waar wil ik naar toe
3. Welke opties heb ik
Tot eind twintigste eeuw was het gebruikelijk om wegenkaarten als navigatiemiddel te gebruiken. Tegenwoordig kunnen we eenvoudig navigeren via onze smartphone. Verschillende apps bepalen een route aan de hand van je bestemming omdat ze signaleren waar het toestel zich bevindt. Helaas is een grote tekortkoming van deze apps dat ze niet altijd geschikt zijn om te gebruiken tijdens een brommer reis. Hierdoor komt men voor de volgende borden te staan:
Navigatie apps als google Maps, Waze en TomTomGo zijn soms onnavolgbaar lastig als het om het navigeren op de brommer gaat. Dikwijls lopen gebruikers van dergelijke apps vast ook al staat deze op 'fietsstand' of 'autostand' met uitsluiten van autosnelwegen. Fietspaden alsmede autowegen (zonder naastgelegen bromfietspad) zijn in sommige gevallen verboden voor brommers wat niet herkent wordt door deze navigatie-apps.
Wat ook lastig kan zijn is het steeds herberekenen van de route waardoor telkens afgeweken wordt van de oorspronkelijke route. Het advies is om bij het gebruik van 'live' navigatie-apps de geplande route voor maximaal 20 kilometer in te geven. Daarna weer een nieuwe bestemming die twintig kilometer verder ligt en ga zo maar door.
Navigatie via een vooraf vastgestelde route is een andere methode van navigeren. Deze route die al reeds voorbereid is, wordt via een GPX bestand geopend in een daarvoor geschikte app. Apps zoals GPX Viewer, GAIA, OSMAND en Komoot zijn hiervan voorbeelden. Zelf gebruik ik GPX Viewer Pro (betaalde versie voor slechts enkele euro's). Maar ook in Google Maps kunnen GPX bestanden geïmporteert worden. Doordat deze route "vast staat", wordt je van A naar B geleid en wijkt de navigatie niet af van de gekozen weg.
Natuurlijk kom je onderweg wel eens iets tegen waardoor je niet verder kan of mag. Er kan dan even van de route afgeweken worden en de app laat zien hoe ver en in welke richting van de route is afgeweken. Via-via komt het dan altijd weer goed. De manier van navigeren via GPX bestanden met de smartphone lijkt het meest op navigeren met een wegenkaart.
De keuze van navigatie blijft een persoonlijke voorkeur. De ervaring heeft mij geleerd dat een vooraf ingesteld GPX bestand het fijnste werkt.